Tant Tristianas Livsstilskonsultation

Tant Tristianas Livsstilskonsultation

Tant Tristiana Träsk

livsstilskonsult

ger dig råd om allt du aldrig velat veta

Studenttipsen som glömdes

Tants skåpmatPosted by Cajsa Lisa 2013-10-02 16:08:56
(januari 2009)

FRÅGA:

Kära tant Träsk,

jag har hamnat i en knipa som jag inte alls vill berätta om.

Jag hittade en broschyr som du skrev för flera år sedan - "Överlevnadstips för studenter". Den var upplysande om flera saker... fast kanske inte precis just det jag skulle behöva fråga om men absolut inte kommer att göra. Jag tänkte däremot fråga om du möjligen har skrivit någon uppföljare till broschyren?

med hopp om svar på det jag inte frågade


SVAR:

Jag är så glad att du frågade detta- en liten uppdatering till "Överlevnadstips för studenter" skrevs nämligen i höstas (2008). Varsågod:

Överlevnadstipsen som glömdes

En fantastiskt naiv rapport om studentekonomi har kommit från Nordea. Eller ja, studien är kanske bra gjord, men slutsatserna är osannolikt naiva.
Ju längre du studerar desto mer studielån får du. Studera därför inte för länge. De studenter som är mest nöjda med sin privatekonomi är de som får ekonomiskt stöd av sina föräldrar (28%). Fyra av tio har inte råd att gå till tandläkare eller hämta ut mediciner de behöver. Nordea föreslår omfördelning av prioriteringar (bli inte sjuk?). Av varje hundring så återstår i genomsnitt 7 kronor till sparande (jag antar att detta var en mycket viktig fråga för Nordea) - därför rekommenderar Nordea att man drar ner på sina rörliga kostnader (32 kronor), och ett inför ett LAGOM inslag av arbete vid sidan av studierna. Som naturvetare skulle man vilja ha ett råd om NÄR detta arbete bör utföras. Heltidsstudier för en kemist innebär i allmänhet schemalagda laborationer och föreläsningar 9-17. Därutöver skall man plugga och skriva rapporter. Mina beräkningar säger att detta troligen överskrider lagstadgad 40-timmarsvecka. Åh förlåt, studier är naturligtvis inte arbete - 80 timmars vecka borde naturligtvis vara rimligt för en student. Semester kan man vänta med tills man är färdig med studierna.

Nordea glömde flera bra råd i sin rapport. Jag vill därför lägga till några av de råd de borde ha gett (för att minska de rörliga kostnaderna).
Om du nödvändigtvis måste dricka alkohol, stjäl labbsprit och blanda med Överskottsbolagets blandsaft. Se till att du stjäl "green label" och inte "blue label" - den senare innehåller cancerframkallande ämnen.
Stjäl en lagom mängd toalettpapper varje dag innan du lämnar institutionen (så mycket du beräknar använda under ett halvt dygn). Glöm inte att ta med extra på fredagar.
Koka potatis med skal och ät rakt av, eventuellt med lite salt, det är nyttigare och mer mättande än nudlar. Om du inte är vegan så kan du investera i en tryckkokare - då kan du köpa hur gammalt kött som helst på ICA och tillaga. Ett visst problem kan uppstå om bakterier har orsakat stora mängder toxiner, så ta med extra toalettpapper från institutionen de dagar du tänkt laga köttfärs.
Tvål (flytande tvål kan tas från institutioen) kan användas till mycket; hårtvätt, tvätt av kläder (sängkläder kan tvättas ett par gånger per termin), diskmedel - och med en tillsats av blandsaft så kan du vispa ihop en fluffig efterrätt.
Borsta tänderna noggrannt och skölj med den tidigare stulna labbspriten (här är "blue label" ok). Har du långt hår kan du använda detta som tandtråd. På detta sätt kan du klara dig utan tandläkare under studietiden.
Till sist: Hälften av studenterna oroar sig för sin ekonomi (men inte så ofta) och hälften tror inte på en bättre framtid. Skärp er. Tänk positivt. Och glöm inte att spara.

Tant Tristiana Tendens, Livsstilskonsult


  • Comments(0)//livsstilskonsultation.cajsalisa.net/#post8

Talgbollsdöden - uppföljare

Tants skåpmatPosted by Cajsa Lisa 2013-10-02 16:05:14

(senare i januari 2009)

FRÅGA:

Kära Tant,

Nu har det hänt - FÅGELMATSDÖDEN har drabbat även mänskliga offer. Vad skall vi ta oss till? Hur skyddar vi oss? Hjälper det med cykelhjälm och munskydd?

[se aftonbladet 26e januari, "bilist levande begravd under ett berg av limpor"]


SVAR:

Jag tror att du måste söka hjälp för det här.

Om du akut drabbas av FÅGELMATSDÖDEN så ringer du 112. Föreslagsvis innan du är död.

Annars rekommenderar jag beteendeterapi.

Dock: Om du tillhör de människor som hänger upp halva kokosnötter till fåglarna - sluta genast med det! Forskning har visat att 50% av de som får kokosnötter i huvudet får svåra hjärnskador, 50% dör*. Visserligen handlar det i fågelmatningshänseende i allmänhet om halva kokosnötter (om du inte vintermatar kondorer eller flygödlor - de sista är dock INTE fåglar!) - men med tanke på statistiken så bör du nog vara mer försiktig än att bara sätta på en cykelhjälm!

Tant Tristiana Trut

*den prisbelönta forskningen om "injuries due to falling coconuts" - referenser är väldigt viktigt vid påstående om forskning!! - hittas t ex här

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6502774

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11167595?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

[vid något tillfälle lovar jag att återkomma om andra ruskiga åkommor, jag planerar t ex en summering av foskningen kring bastkjolsdöden]

  • Comments(0)//livsstilskonsultation.cajsalisa.net/#post7

Kaffe (del 2)

Tants skåpmatPosted by Cajsa Lisa 2013-10-02 16:02:33
(senare i januari 2009)

Om du nu aldrig får besök av någon utom tv-pejlaren och mindre grupper av jehoviter kanske du skall satsa på ett riktigt kvalitetskaffe, så att gästerna återkommer.

Det erkänt bästa kaffet i världen går under namnet Kopi Luwak, och ger dig inte bara bjudkaffe men också något att prata om*. Garanterad succé.

inskaffande av kaffet kan t ex göras via http://www.coolstuff.se/Kopi_Luwak_Kaffe (som påstås sälja den SARS-fria varianten)

* dvs framställningen via mag-tarm-kanal hos palmmård.

Ett sätt att få fler gäster att bjuda på kaffe, är att däremellan dricka en fruktansvärd massa kaffe själv. I princip (detta bygger på tveksam forskning**). Om du redan har hallucinationer genom sjukdom eller medicinering så behöver du inte dricka fullt så mycket kaffe, besöken kommer ändå. Räkna dock med att du alltid får hälla ut eller får dricka upp gästernas kaffe själv. I det senare fallet kan du få ännu fler oväntade besök.

** http://www.badscience.net/2009/01/drink-coffee-see-dead-people/

Tant Tristiana Träck  • Comments(0)//livsstilskonsultation.cajsalisa.net/#post6

Kaffe (del 1)

Tants skåpmatPosted by Cajsa Lisa 2013-10-02 16:01:08

FRÅGA:

Om de enda oväntade besöken jag får är tv-pejlarn - behöver jag då ha kaffe hemma? Jag oroar mig för att det kan bli gammalt.


SVAR:

Men snälla du, självklart behöver du ha kaffe hemma! En dag kanske du ändå får oväntat besök. Och har man en gång fått besök av tv-pejlarn och börjat betala sin avgift så kommer tydligen Körslaget från TV4 hem och repar hos dig - helt utan förvarning!

Att kaffet blir gammalt kan förebyggas. Vissa föredrar det frystorkade snabbkaffet som kan köpas från NASAs webshop - endast kallt vatten tillsätts, därefter sker någon slags himla fiffig kemisk reaktion (väldigt hemlig) , och HÄPP så har du varmt kaffe, inklusive sugrör. Förutom att detta kaffe inte är av känt svenskt märke, så tycker jag dock att det är onödigt att sponsra NASA. Mitt tips är istället att du kokar några koppar kaffe (i förekommande fall tillräckligt för en större kör) och fryser in. Någon gång om året bör kopparna bytas, men i princip kan du alltid ha färskt kaffe hemma.

Ett betydligt större problem är kaffemjölken. Mjölk blir inte alls lika bra infryst. som kaffe. Långtidshållbarhetsmjölk finns att köpa, men den håller sällan mer än några månader, även om du har den i kylskåpet. Mjölkpulver är ett bra alternativ, även om det är jävligt äckligt. Här gäller det dock att se upp - alla tycker inte att det är äckligt. Många små baggar har trivts och frodats i torrmjölk. Ett sätt att förebygga detta är att med jämna mellanrum, varannan månad eller så, frysa in torrmjölkspaketet någon vecka, så alla små ägg dör. I princip är baggarna kvar, men de är så små att de inte syns, och de ger ett bra proteintillskott.

Självklart finns det också mjölk i NASAs utbud. De har troligen ett än större proteintillskott, men av mer syntetiskt slag. En varningens ord är på plats; en NASA-portion mjölk räcker inte till en hel gosskör. Om förpackningen efter några år blir smutsig så kan den däremot läggas en vända i antingen disk- eller tvättmaskinen, vilket kanske kan ses som en fördel.

Tant Tradilalia Trudilutt

  • Comments(0)//livsstilskonsultation.cajsalisa.net/#post5

Talgbollsdöden

Tants skåpmatPosted by Cajsa Lisa 2013-10-02 15:59:11

(januari 2009)

FRÅGA:

Snälla Tant,

jag oroar mig så för TALGBOLLSDÖDEN som man läser så mycket om numera.
Har Tant några tröstande och lugnande ord i dessa tider?


SVAR:

Jajjemen.

Den förskräckliga TALGBOLLSDÖDEN vi har kunnat läsa om den senaste tiden (se t ex http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=470973 , http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=471383 ) är inte med nödvändighet riktigt så förskräcklig - så visst kan du mer förtroende vända dig till mina lugnande små nävar!

Att låta bli att hänga ut talgbollar skapar ett lagom evolutionärt tryck på de mesigaste fåglarna och brödankorna. Genom detta kan du försäkra dig om att så småningom (efter ett par år ungefär) endast få de starkare och sexigare fåglarna till ditt fönster. För att boosta effekten så rekommenderar jag att du istället lägger ut hårdsaltade solrosfrön.

Om man själv är en mes och absolut vill mata de små kräken så finns det naturligtvis bra alternativ. Du har säkert något i kylen redan. Härsket smör, gammal falukorv och bortglömda kokosbollar är utmärkt mat. Dessa varor kan också formas eller skäras i fina former, vilket gör dem betydligt mer attraktiva utseendemässigt.
En rejäl valross kan läggas på gräsmattan om man bor i hus, eller t ex hängas över närmaste rutschbana om man bor mittemot en lekplats. Späcket räcker garanterat hela vintern, och du kan kanske också få glädjas åt många fler fåglar - som korvmåsar och späckugglor - och helt andra djur, t ex isbjörnar.

Talgbollsdöden kan för övrigt drabba inte bara fåglar utan också hundar, se t ex http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=941599 - detta måste dock ses som enbart positivt för genpoolen alla hundarna badar i!

Tant Tittelut Talg

  • Comments(0)//livsstilskonsultation.cajsalisa.net/#post4