konstnären Jerry Anderson

konstnären Jerry Anderson

Om Jerrys sida

Konstnären Jerry Anderson, född 1939 i Arvika, avled i sitt hem i Olofstorp utanför Göteborg den första februari 2013, omgiven av hustrun Malou och döttrarna Cajsa och Stina.

På denna blog samlar vi information och bilder om Jerry.
Om du har något du vill dela med dig av - en bild på en tavla du äger, en anekdot om Jerry, ett minnesord, ... så kan du mejla cajsa.lisa.anderson () gmail.com
(och om du tycker att något skall tas bort så hör av dig)

En rikt begåvad konstnär

MinnesordPosted by Cajsa Lisa 15 Mar, 2013 12:34:17
ARVIKA NYHETER fredag 22 februari 2013
Till minne. Jerry Anderson

En rikt begåvad konstnär

En kväll i slutet på 1970-talet, på hemväg från Konserthuset, gick jag förbi Galleri 69 på Avenyn och såg plötsligt en stor tavla som föreställde en vas med blommor som täckte större delen av skyltfönstret. Förstummad och fastnaglad stod jag länge och betraktade tavlan.

Det omedelbara intrycket den lämnade var den nästan överdimensionerade rikedomen av blommor, som med sin färgprakt riktigt lyste ur målningen, samt djärvheten och virtuositeten i penselföringen. Ja, den utstrålade musik helt enkelt.

Vid första ögonkastet var jag inte medveten om att det var Jerry Anderson, som målat tavlan förrän jag observerade signaturen nedtill.

Tanken svindlade bakåt i tiden till 50/60-talets Arvika, då vi spontant möttes på stan och utbytte några tankeväckande ord. Detta var emellertid mitt första möte med koloristen Jerry Andersons måleri.

Personlig bildvärld

Jag har alltsedan denna dag fascinerats av hans ohämmade intensitet och lyskraft i färgpaletten och förmågan att skapa en helt egen och personlig bildvärld till form och innehåll, men som, bygger påkända scenerier och motiv, med speciell förkärlek för det kustnära landskapet.

Åter till 50/60-talets Arvika. Läroverkets aula var platsen, eller kanske bättre ”musikens Mecca”, där musikhungrande ungdomar, som älskade den klassiska musiken, fick stilla den värsta hungern. Detta var Arvika konsertförenings konsertsal, där många av denna tids främsta internationella artister konserterades.

Det var här som Jerrys och mina musikaliska vägar korsades för första gången. Konserterna här var grogrunden och inspirationskällan till egna prestationer på musikens område. Musikskolan gav oss möjligheten att visa våra färdigheter vid de regelbundet återkommande elevkonserterna på våren varje år.

Pianisten Jerry

Jerry visade då sina pianistiska kunskaper i en sonatsats eller ett stycke av någon av de stora klassiska kompositörerna, där Mozart, Beethoven och Schubert givetvis intog rangplatserna.

Sedan denna tid låg musiken alltid Jerry varmt om hjärtat, och han talade gärna om sina stora musikaliska upplevelser som var en stark drivkraft och aldrig sinande inspirationskälla genom hela livet.

Konfrontationen med Jerrys konst, som drabbade mig den där kvällen vid Galleri 69 ledde senare till en varm och nära vänskap.

Det är med tacksamhet som vi minns alla åren och saknaden efter honom blir stor, men minnet av denna så rikt begåvade konstnär kommer alltid att leva.

Christer Thorvaldsson

[tidigare konsertmästare vid Göteborgs symfoniker]  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post39