konstnären Jerry Anderson

konstnären Jerry Anderson

Om Jerrys sida

Konstnären Jerry Anderson, född 1939 i Arvika, avled i sitt hem i Olofstorp utanför Göteborg den första februari 2013, omgiven av hustrun Malou och döttrarna Cajsa och Stina.

På denna blog samlar vi information och bilder om Jerry.
Om du har något du vill dela med dig av - en bild på en tavla du äger, en anekdot om Jerry, ett minnesord, ... så kan du mejla cajsa.lisa.anderson () gmail.com
(och om du tycker att något skall tas bort så hör av dig)

Recension Paletten 1974

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 18 Nov, 2013 19:06:37

” Jag fick det norska ordet maling på tungan när jag kom in på Jerry Andersons utställning på Galleri 69 – detta blanka, feta, friskt luktande ord, som vi inte har på svenska. Jerry Andersons färg är just sådan: påsmockad i saftiga stråk och klickar, och oskuldsfullt lysande, nästan som barndomens glansbilder. Han sätter marsipanskärt mot monastralblått utan att blinka, dränker hela landskap i sol som i skirat smör, eller breder på vågkammar som majonnäs. Men färgen sjunger och spelar lika härligt friskt vad han än gör med den. Ibland skräller det till av schiölerska tongångar med vitt, vitgult och violett i en strandkant – annars tycks Jerry Anderson inte ha tid att vara annat än sig själv. Ett minne av hans tidigare, miniatyrartat detaljrika måleri dyker upp i några blomsterstycken, men med akryltorkan ersatt av oljefrodighet. I nästa ögonblick kammar han vågor eller staplar upp skära fjäll vid Lofoten. En uppfriskande generös utställning. ”

Ur Paletten, nr 1 1974 s. 40, Recension av Tord Baeckström  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post54

Recension Svenska Dagbladet 1972

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 18 Nov, 2013 19:04:52

”Jerry Anderson på Färg och Form är en intressant och djärv kolorist som arbetar med landskapsbilder i tjock färg där de ljust skärande övertonerna bidrar till den expressiva form som i hans fall frambringat en rad roliga och stämningsfulla landskap. Han använder färgen ytterst skickligt, den blir ett verktyg som trots sitt sken av klumpighet styrs med en känslig hand.”

Ur Svenska Dagbladet 21/10 1972, Recension av Beate Sydhoff  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post53

Recension Sydsvenska Dagbladet 1973

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 18 Nov, 2013 19:03:40

”Den gamle Göteborgskoloristen Ivan Ivarson lär vid något tillfälle ha sagt ”jag skulle vilja äta färg”. Jerry Anderson, också han Göteborgsmålare, ger i sina målningar uttryck för samma sinnliga förhållande till färgen som materia. Anderson murar upp sina landskapsmålningar med den feta oljefärgen som får ett eget liv i bilderna. Här är färgen inte bara en del av avbildningen, den är identisk med den samtidigt som den är bärare av själva det emotionella innehållet i bilderna. Det finns i Andersons målningar ett okomplicerat förhållande till verkligheten som han återger som han ser och upplever den genom färgen, och det han avbildar är utsnitt ur en mer eller mindre orörd natur, en verklighet som sitter trångt och som vi måste slå vakt om. I sitt oskuldsfulla förhållande till naturen kan Anderson påminna om ännu en Göteborgsmålare, nämligen Inge Schiöler.”

Ur Sydsvenska Dagbladet Snällposten 10/4 1973, Recension av Hans Johansson  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post52

Recension Värmlands Folkblad 1978

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 18 Nov, 2013 19:02:26

”Jerry Anderson är en kolorist av i dagsläget ganska annorlunda slag. Sällan ser man idag ett så totalt uppgående i färgen hos en realistisk och naturalistisk målare som den man mäter i hans dukar. […..] Det är naturbilder från det svenska landskapet, stränder, sommar- och vintervyer. Människor ser man inte, men väl spåren efter dem – bebyggelse, en vägbom, en båt etc. Deras närvaro är alltså påtaglig. Men frånvaron av mer substantiella varelser betyder nog ingenting särskilt i Jerry Andersons måleri. Jag föreställer mig att han helt enkelt vill förmedla naturupplevelser. […..] Och i det avseendet har Jerry Anderson förvisso åtskilligt att komma med – hans målningar utstrålar en intensiv kraft av det han upplevt.”

Ur Värmlands Folkblad 18/2 1978, Recension av Charles Kassman  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post51

EN OBOTLIG ROMANTIKER

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 20 Feb, 2013 18:30:48
Utställning på Galleri Scandinavia 2008
Artkel i kulturtidningen Zenit

  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post4

GÖTEBORGSKOLORIST MED TRE FÄRGER

Skrivet om JerryPosted by Cajsa Lisa 20 Feb, 2013 18:28:52
Om utställningen "Målningar från nordisk kust" på Bohusläns museum i Uddevalla
Artikel i kulturtidningen Zenit


  • Comments(0)//jerryanderson.cajsalisa.net/#post3